24 травня - День слов’янської писемності та культури

Щорічно 24 травня усі слов’янські народи святкують День словянської писемності і культури та віддають шану основоположникам словянської писемностісвятим рівноапостольним братам Кирилу та Мефодію.

Спочатку цей день було встановлено у постанові «Про День слов’янської писемності і культури» Президії Верховної Ради Української РСР, але вже в Україні День Кирила та Мефодія стали відзначати відповідно до Указу Президента України від 17 вересня 2004 року № 1096/2004.

24 травня православні віряни всього світу згадують святих братів Кирила та Мефодія. Брати були ченцями в православній церкві та саме в грецькому монастирі створили слов’янський алфавіт. Слов’янська писемність зародилась орієнтовно в 862 році IX століття.

Нова абетка була названа «кирилиця», на честь візантійця Костянтина, який після прийняття чернецтва став Кирилом. Разом із ним служінням Богу та освітянській справі займався його старший брат Мефодій.

Автор Кирило написав алфавіт, спираючись на грецьку мову, але зробив деякі зміни для того, щоб найточніше відтворити слов’янські звуки. Результатом цього було створено дві абетки – глаголиця та кирилиця.

У слов’янських народів вшанування пам’яті святих Кирила та Мефодія ще у давні часи було нормою, але далі через історичні та політичні чинники, святкування було забуте.

Уже на початку ХІХ ст. з відновленням слов’янських народностей було відновлено славу про слов’янських діячів науки.

Зачасів Русі у 1863 році була прийнята спеціальна постанова про визначення 11 травня (24 травня за новим стилем) Днем святкування памяті святих Кирила та Мефодія .

/Files/images/novini/2018_rk/05/фото писемність 1.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 549